top of page

Taekwondo tekmovanja

V Taekwondoju obstajajo različne tekmovalne discipline:

- borbe

- tehnika

- kick

Borbe so bile prisotne prvič na olimpijskih igrah v Syndeyu leta 2000, ko je z izjemno uvrstitvijo nastopil Marcel More.

V Taekwondo teamu GAIANA je največji uspeh dosegla Ana Ranđelović, z osvojeno zlato medaljo na mendarodnem prvenstvu "Susret Prijateljstva" 2013 v Slavonskem Brodu na Hrvaškem.

Tekmovanje v tehniki se izvaja s prikazom Taekwondo vaj (Taeguki in Poomse). Zmaga tisti, ki najlepše izvede vajo. Stopnje pasu določajo zahtevnost vaj, zanimivo pri tej disciplini pa je to, da se nastopa tudi v skupinah, kjer se ocenjuje poleg izvedbe tudi sinhronizacija.

Kick tekmovanja za najmlajše (do 9 leta starosti) so prvič demonstrirali na Odprtem prvenstvu "Jastreb" na Hrvaškem leta 2010. Ta disciplina je postala danes zelo zanimiva za otroke, ki se skozi koordinacijo telesa in hitrostjo izpopolnjujejo v nožni tehniki dvojnih udarcev, poleg tega pa se navajajo na tekmovalnost in soočanje z zmagami in porazi.

Ana Ranđelović je leta 2014 postavila rekord v konkurenci mlajših kadetinj z 81 udarci v 20 sekundah na mednarodnem prvenstvu "Plemeniti turnir Zaprešiča" v Zagrebu.

Vsi članki
 
Zadnje novice
bottom of page